Viviannalustermans.reismee.nl

Farewell day / Farewell week

Gisteren zijn we begonnen aan onze laatste stageweek. Het begin van een hele rare week. We kwamen gisteren morgen, netjes op tijd, aangewandeld. Onderweg kwamen we kinderen tegen in hun normale kleren. Geen schooluniformen vandaag? Wat bleek: geen schooluniformen, geen les vandaag! Het was Farewell Day (Laatste school Dag) voor de oudste klas. De kleintjes moesten de hele campus poetsen. Nou, daar ging de laatste maandag lesgeven al. We zijn even naar de lokalen toegelopen om onze materialen vanuit Nederland netjes te ordenen en een toets op het bord te schrijven (het kopieerapparaat doet het niet, dus de kinderen zullen alles van het bord moeten overschrijven). Lekker ouderwets! Daarna zijn we maar teruggegaan naar ons huisje. 's Avonds zouden we weer aanwezig zijn bij de afscheidsavond.

En bijzonder dat die avond was! We moesten naar het grote sportveld toe. Daar verzamelden alle kinderen van de school en alle ouders van de laatstejaars. Ook de leerkrachten en het bestuur waren aanwezig. Daar hebben we 3,5 uur naar speeches zitten luisteren. Het is officieel bevestigd: Indiërs HOUDEN van speechen! Maakt niet uit of er minstens tien keer door vier verschillende personen hetzelfde wordt gezegd. De keren waarop ik aandachtig luisterde hoorde ik wel een paar hele mooie dingen. Er was een jongen die sprak: 'Last time I was in London. The people there asked me why I was wearing a T-shirt. They told me to wear real man clothes. I told them: It's the character that makes the man, not the clothes.'

Het was heel gek om tussen al die Indiërs in te zitten als enige twee blanken. We kregen ook weer zo'n rode stip op onze hoofden. Omdat de kinderen hier van hele verschillende economische achtergronden komen, zagen we ook verschillend geklede mensen. De een had een pak met stropdas aan, de ander een gewoon T-shirt en er waren ook mannen met een paar lapjes rond hun lijf.

De momenten waarop gezongen werd, waren heel bijzonder. Een groepje meisjes kwam vorige week naar mij toe met de vraag om van een Engels liedje de tekst op te schrijven. Dat zelfde liedje hebben ze daar gezongen. Erg leuk om te horen, daar had ik aan meegewerkt!

Vandaag was een ander verhaal. Dinsdag zouden de kinderen wel weer les hebben. We liepen als eerst naar de allerkleinsten. Sorry, maar we zijn aan het oefenen voor zaterdag! Weer geen les dus ... Eigenlijk was dat niet zo erg, want we hebben lekker tussen die kindjes doorgelopen, foto's met ze gemaakt, dansjes van ze gezien enzovoort. De leerkracht van de allerkleinsten vertelde ons dat haar klas heel bedroefd was om het feit dat wij hen geen lesgeven. En de leerkrachten van de 1st en 2nd standard vertelden ons dat de kinderen het zo geweldig vonden als wij er weer waren. Dan zijn ze opeens heel enthousiast en gaan ze door vuur. Wat een complimenten!

We hebben hele mooie, leuke foto's gemaakt met de kleintjes. Een speciale met onze Deepan! Wat zal ik die lach van dat jongetje gaan missen. Er gaat geen dag voorbij of de vierjarige loopt met zijn mooie big smile langs en zegt ons gedag.

Na het bijzondere moment bij de kleuters, liepen we weer naar ons eigen art-block. Het is overigens nog steeds bloedje heet hier. Hoog zomer! We kregen vanmorgen ook te horen, uit het niets, dat de kinderen vanaf volgende week twee maanden zomervakantie hebben. Wat een timing! Maar goed dat wij er dan ook niet meer zijn! En aan de andere kant: wat een slechte communicatie. Waarom wisten wij dat niet?
In het art-block hadden we de vijfdejaars. We lieten ze onze test maken. De eerste paar vragen waren kennisvragen. De laatste paar waren vragen over hun ervaringen in onze lessen.

Hier komen wat willekeurige, hele bijzonder antwoorden van de kinderen:

1. What did you like most in drama class?

  • - I like the teaching of our teachers miss Vivianna and miss Myrthe.
  • - I like most in drama class the teachers kindness.
  • - I like the teachers of drama class because they decorate the class and they keep it clean.

2. Is there anything you like to say more?

  • - I like to say the teachers in drama class they should not go from our campus.
  • - I like drama class more than our own classes, because miss Myrtha and Vivianna they give more intrest work doing.
  • - No, because the teachers are there how I want the teachers to be.
  • - I like the teachers because they are teaching well and not beating us and they are being friendly with us.
  • - You're giving us more freedom. I love you both. Your helping us in many ways. You bring us new things from Netherlands. Please may I come to you. You are like mother.
  • - I like to say that your care and affections helps us to make our mind and this class more creative and colourful.

Nog maar twee dagen lesgeven. Na die antwoorden van de kinderen zullen jullie wel begrijpen dat ik het langzaam toch wel heel erg begin te vinden om afscheid van ze te nemen! Hoewel ik het koud douchen met een emmer, het harde bed en het weinige eten niet ga missen. Nog even!

Reacties

Reacties

Saskia

Kippenvel van die antwoorden... Jullie hebben echt een geweldige indruk gemaakt daar, geweldig! Geniet nog even van de laatste dagen, en ik kijk er al naar uit om de verhalen live te horen!

mama

Ja Vivianna, ook ik pink een traantje weg van die mooie antwoorden!
De foto`s zijn ook geweldig.

Oma en opa

Mooie foto.s van mooie kinderen en teachers. Ja, ik schreef je al een keer dat het best moeilijk zal zijn om dadelijkafscheid te nemen van zoveel lieve kinderen. Maar nogmaals: de herinnering neemt niemand jullie meer af. Wat hebben jullie allemaal mogen meemaken. Groetjes van uit maastricht met morgen de voorlopige laatste zonnige dag.

Pappa

Wat een voldaan gevoel zul je hier aan over houden ! Ondanks soms erbarmelijke omstandigheden dit te mogen bereiken, geweldig ! Ja, en dan breekt natuurlijk het einde aan. De fransen zeggen dat zo mooi: partir c'est mourir un peu, afscheid nemen is een beetje dood gaan. Maar ik voeg er dan aan toe: Vivent les memoires !

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!